Vanliga frågor

Solceller är inte krångligt, men frågetecknen kan vara många. Vi guidar dig igenom de vanligaste frågorna.

Solceller håller vanligtvis länge – de flesta räknar med en livslängd på över 25 år. Solceller har inga rörliga delar och det är egentligen bara växelriktaren (komponenten som gör om solcellernas likström till växelström) som bör bytas ut någon gång under dessa 25 år.

Med tanke på att tekniken är förhållandevis ny är det faktiskt få som har bra statistik över vad den övre gränsen för solcellers livslängd är; många av de första kommersiella solcellerna som sattes upp på 80-talet producerar fortfarande el.

Solceller släpper i genomsnitt per kWh ut 30 till 35 g koldioxid: Den växthusgas som har störst påverkan på global uppvärmning. Det utsläppet kan jämföras med europeisk marginalel som i genomsnitt släpper ut 370 till 710 g koldioxid per kWh. Solel är också förnybar energi som inte tar ifrån jordens begränsade resurser. Vidare är solceller till största del gjord av kisel vilket är ett av jordskorpans vanligaste ämnen.

Solceller är som bäst om de installeras i rakt söderläge. De kan även installeras mer åt väst och öst. I Sverige är det ofta inte ekonomiskt att installera solceller på norra sidan av taket. Lutningen är inte lika viktig som väderstrecken. 30 till 45 grader är optimalt men systemen kommer funka utmärkt så länge lutningen är mellan 15 och 60 grader.

Nästan alla paneler på marknaden är konstruerade av 60 celler eller 72 celler. Paneler på 60 celler är 1,6 kvadratmeter stora och paneler på 72 celler är 2 kvadratmeter. 72 cellspanelerna har ofta en högre effekt däremot är det ingen större skillnad på pris per kW.

Som privatperson kan man göra ett så kallat grönt avdrag när man köper solceller. Avdraget är på 20% och gäller på arbets- och materialkostnaden, alternativt 19,4% av totalkostnaden efter en schablon från Skatteverket. Maxbeloppet för avdraget är 50 000 kr per person och år. Man behöver inte ansöka om stödet utan avdraget görs direkt på fakturan.

Sen ansökningsstoppet för det statliga investeringsstödet infördes den 7 juli 2020 finns inget solcellsstöd att söka för företag, kommuner och bostadsrättsföreningar. Läs mer om bidraget på skatteverket.se.

Oftast behövs inte bygglov om solcellerna placeras direkt på taket och följer detaljplanen för byggnaden. Det finns dock alltid undantag. Ta därför alltid en extra titt på fastighetens detaljplan, står det att ni behöver söka bygglov så gäller det. Likaså om fastigheten är k-märkt, blåklassad, grönklassad eller om panelerna lutas upp från takplanet.

Läs mer om vad som gäller kring bygglov för solceller och hur du söker.

En solcellsanläggning behöver i regel mycket lite underhåll. När väl anläggningen är uppe är den i princip självgående. I allmänhet behöver man t.ex. varken rengöra eller skotta bort snö från panelerna för solelproduktionens skull. Mycket lite av årsproduktionen sker under vintern (en solcellsanläggning producerar i storleksordningen 5% av årsproduktionen från första december till sista februari) och smuts regnar oftast bort.

I vanliga fall är den enda kostsamma åtgärden som behöver göras är att byta växelriktaren någon gång under solpanelernas livslängd.

Om solcellerna producerar mer än du använder i stunden uppstår ett överskott av el. Denna el kan du antingen lagra i ett solcellsbatteri eller sälja vidare till ett energibolag. Då går elen ut till elnätet och kan användas av andra, samtidigt som du tjänar pengar på den sålda elen. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Vi erbjuder möjligheten att bistå er med finansieringspartners oavsett om du är privatperson eller företagskund. Driver du ett företag kan vi även erbjuda leasing av dina solpaneler. Kontakta oss så hjälper vi er.

Självklart gör vi det! Vi har valt att satsa på en laddbox som heter Zeptec.

En intelligent laddbox för ditt hem.

Zaptec GO passar alla elbilar och laddhybrider. Den anpassar sig automatiskt till bilens behov och klarar att ladda flera bilar med olika behov samtidigt.

Med Zaptec Go laddar du 10 gånger snabbare än via ett vanligt eluttag. Med en 22 kW-bil och laddning i endast en timme får du en räckvidd på 100 km på nolltid.

Utvecklad och tillverkad i Norge – anpassad för nordiskt klimat.

5 års garanti

Med tanke på att solcellsanläggningar har en livslängd på åtminstone 25 år, bör ditt tak vara i gott skick innan installationen sker. Vi på Skånesol kan hjälpa dig att lägga om taket i samband med installationen.

Vi köp av solpanel så finns där två olika typer av garantier man oftast diskuterar.

  1. Produktgaranti
  2. Effektgaranti

Produktgarantins längd skiljer sig utifrån vilken panel du väljer, vi erbjuder från 15-30 år.

Däremot när man pratar effektgaranti så ska du minst få ut 80 % av toppeffekten efter 25 år.

Eftersom att Sverige har ett milt klimat kan man däremot förvänta sig upp till 90 % av effekten efter 25 år för monokristallina solceller.

Skulle skånesol mot förmodan inte finnas kvar så kommer din garanti alltid att finnas då garantin står sig mot tillverkarna av solpanelen och inte oss som företag.

Du erhåller alltid efter slutfört arbete en dokumentation där du får en sammanställning med allt som rör just ditt montage.

Det enkla svaret är JA, våra montörer är certifierade för att jobba med eternit.

Däremot så tar vi ut en lite högre avgift för just dessa jobb då det medför vissa risker. Skicka gärna en förfrågan så tar vi det utefter era behov.